Picture

Riscuri ale democratiei in Romania post-comunista

Autor: Adriana Neacsu

Cod: 134

ISBN: 978-606-14-0450-6

Editura: Editura Universitaria

Data aparitiei: Ianuarie 2012

Colectia: In afara colectiilor

Pagini: 156

Format: A5

Disponibilitate: in stoc

25,00 lei

Adauga in cos

"Volumul, structurat pe 5 capitole, ia in discuție aspecte ale construcției democratice in Romania care ingreuneaza sau chiar denatureaza sensul acesteia. Astfel, capitolul „Problema majoritatii si statutul minoritatilor”, vrea sa demonstreze ca principiul majoritatii nu este infailibil, ca trebuie instaurat un climat de confort social pentru toate minoritatile, fara insa ca acest lucru sa lezeze interesele legitime ale majoritatii. Capitolul „Atomizarea sociala si consecintele sale politice”, evidențiaza faptul ca intre categoriile sociale exista mari discrepante, incat este foarte greu de realizat coeziunea sociala.

In capitolul „Competitivitatea; inclusi si exclusi”, autoarea susține ca in Romania de dupa 1989, competitivitatea, prost dirijata si necontrolata, a avut consecinte dramatice, astfel ca aproape toate categoriile profesionale si sociale se simt printre „exclusi”. In „Elitism si democratie”, se susține ca, dupa Revolutia din Decembrie, elita intelectuala a realizat o permanenta opozitie in raport cu puterea, deoarece elita politica, mediocra si neperformanta, s-a dovedit in mare parte subordonata intereselor de grup. Totodata, elita economica pozitiva nu are inca forta de a imprima economiei un ritm sustinut si ascendent. In plus, puterea a neglijat elita stiintifica a Romaniei, marginalizand invatamantul si cercetarea.

In sfarșit, capitolul „Libertate si libertati”, discuta problema asigurarii libertații, motivul principal al Revolutiei din 1989. Dar in ciuda marelui entuziasm initial, acest lucru a fost un proces foarte dificil. Chiar si astazi exista inca destule cazuri, pe de o parte de abuz de libertate iar pe de alta parte de violare a drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Din punctul de vedere al autoarei, toate aceste aspecte negative care se manifesta in societarea romaneasca apar ca riscuri reale, capabile sa incetineasca ritmul construcției democratice sau chiar sa puna in pericol democrația. "

Vestibulum est erat, ornare sed rhoncus non, adipiscing eu sem. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse potenti. Nulla volutpat, lectus quis hendrerit accumsan, risus neque consectetur velit, vitae elementum magna odio adipiscing odio. Curabitur viverra convallis dui, at imperdiet felis dignissim ac. Nunc rhoncus purus nec purus dictum sodales. Donec et lorem at metus pulvinar consequat sollicitudin id ipsum. Nam fringilla auctor tortor, eget eleifend erat cursus.